Wat is PRI?

Je kunt last hebben van je eigen gedrag of gevoelens, zonder precies te weten waar die vandaan komen. Je bent bijvoorbeeld vaker boos dan je zou willen of hebt regelmatig een somber of onzeker gevoel. Of je stopt veel energie in dingen die voor je gevoel ‘moeten’, maar waar je zelf geen plezier uithaalt. Past Reality Integration (PRI) laat je inzien dat je in dit soort situaties beïnvloed wordt door je verleden. En belangrijker nog: met PRI pak je dit aan. Je leert effectieve technieken en praktische tools zelfstandig toe te passen, altijd en overal. Daar heb je de rest van je leven profijt van!

Het verleden loslaten

Ieder jong kind krijgt te maken met lastige en pijnlijke situaties. Als kind ervaar je dit extra heftig, omdat je kwetsbaar en volledig afhankelijk bent. Elk kind vindt zijn eigen manier om zich tegen deze pijnlijke gevoelens te beschermen. Binnen PRI heet deze bescherming de ‘afweer’. Dit is het muurtje dat je onbewust opbouwt, zodat je de pijn niet hoeft te voelen. Als volwassene heb je de afweer van vroeger niet meer nodig. Maar inmiddels ben je er zo aan gewend geraakt om op een bepaalde manier te reageren, dat je dat nu nog steeds doet. Oók als je dat eigenlijk een heel vervelend gevoel geeft of onhandig gedrag is. PRI helpt je jouw afweer te herkennen en deze af te breken.

Als kind bescherm je jezelf tegen pijnlijke situaties op vijf manieren:

  1. Je ontwikkelt irreële angst. Dit is de afweer angst.
  2. Je praat jezelf omlaag. Dit is de primaire afweer.
  3. Je pleast anderen. Dit is valse hoop.
  4. Je wordt boos op anderen. Dit is valse macht.
  5. Je speelt mooi weer. Dit is ontkenning van behoeften.

Benieuwd wat jouw afweerprofiel is?
Doe de test

Wat doet PRI?

Door met PRI de emotionele lading van het hier en nu af te halen, ziet de wereld er ineens heel anders uit. Je ziet het heden zoals het werkelijk is. En vaak is dat verrassend onbelast.

Voor wie is PRI?

PRI is voor iedereen en voor allerlei soorten hulpvragen. Van angst om op de snelweg te rijden tot verslaving en van een gevoel van somberheid tot problemen met puberende kinderen. Kortom: alles waar je in het leven tegenaan loopt.

Benieuwd wat Past Reality Integration voor jou kan betekenen? Maak een afspraak

PRI in de praktijk